Prea Marit sa fie Domnul Isus Hristos! Dragii mei, in aceasta seara vrem sa ne apropiem de Cuvantul Lui Dumnezeu si sa continuam sa studiem din seminarul nostru „Probleme Sensibile in Era Moderna”. Cu ajutorul Domnului suntem la a 5-a sesiune in aceasta seara si vrem sa vorbim despre „Divertismentul Modern”. Calitatea unui predicator se observa in modul in care poate fi fidel Cuvantului Lui Dumnezeu dupa cum spunea Sfantul Cuvant in 1 Petru cap.4 cu vers.11 „Cine vorbeste sa vorbeasca cuvintele Lui Dumnezeu”, nu pareri omenesti, nu idei, ci sa vorbim Cuvintele care sunt a Lui Dumnezeu. Doamne ajuta la aceasta!
Ba mai mult dragii mei, capacitatea unui predicator de a fi in stare sa priveasca la aspectul socio-politico-culturalo-religios din vremea care s-a scris Sfanta Scriptura ca sa poata intelege contextul pasajului si apoi sa-l adapteze, sau mai bine spus, sa-l aduca in ceea ce inseamna contextul in care noi traim explicand care este relevanta, denota capacitatea daca vreti, fidelitatea acelui predicator de a explica Cuvantul Lui Dumnezeu.
Unii argumneteaza ca in Biblie nu scrie. De exemplu, zic unii: „Unde scrie in Biblie ca nu-i voie sa fumezi o tigara?” sau „Unde scrie in Biblie ca nu-i voie sa te uiti la internet?” „Unde este in Biblie scris ca nu ai voie sa folosesti tableta de bunaoara sau sa joci fotbal?” Altii vor incerca mai indraznet sa gaseasca un verset care torturandu-l afara din context, sa-si creeze argument pentru fel si fel de practici, blocand pe unii oameni.
Am auzit de exemplu un argument spunand ca-i pacat sa mananci guma de mestecat. Si explicatia venea din Isaia 55 cu vers.2 : „De ce cantariti argint pentru un lucru care nu hraneste, de ce va dati castigul muncii pentru ceva care nu satura?” Si unii zic: „Vezi, cumperi ceva ce nu satura, nu face absolut nimica, ai dat banii aiurea.” Oamenii care cauta argumente pentru astfel de lucruri vor chinui un verset, scotandu-l din context, bagandu-l in alte contexte si incearca sa puna fel si fel de reglementari si legi ca sa ingradeasca pe altii.
Ei bine dragii mei, mai infiorator este ca unii oameni vor cauta sa desfiinteze chiar principiile morale prin modalitatea lor de a rastalmaci ceea ce spune Sfanta Scriptura. Cu ani in urma era un caz infiorator unde un parinte isi abuzaze intr-un mod groaznic copilul ca mai apoi cand era in fata instantei, la judecata fiind intrebat „De ce a facut asa ceva?” sa ia un verset si sa spuna „Pe baza acestui verset am facut lucrul acesta”. A fost adus un pastor care a fost un martor de expertiza spunand „Nici in ruptul capului nu spune acel verset, sau nu este argument pentru asa un pacat hidos.”
Ei bine, unii oameni vor cauta sa-si rastalmaceasca versete Scripturii, ca sa incerce in felul acesta sa dea nuante pentru pacatele lor. Toate acestea din cauza faptului ca oamenii au pierdut ceea ce inseamna Voia Lui Dumnezeu. Voia Lui Dumnezeu este sfintirea noastra dragii mei, si ne cheama Dumnezeu sa traim in sfintenie, onorand pe Dumnezeu, o viata conformata Sfantului Cuvant si standardului Lui Dumnezeu.
Si pentru ca au devenit nepasatori fata de a-L Domnului Cuvant, de aceea tema din seminarul nostru este ca „vor veni vremuri cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa si isi vor da invatatori dupa poftele, placerile lor care sa le gadile urechea”. Ei bine, dorinta noastra prin acest seminar dragii mei, este sa raspundem la situatii care par mai complexe din prisma vietii moderne care noi o traim si sa le punem in lumina Sfintelor Scripturi, lasand Scriptura sa ne calauzeasca, sa ne vorbeasca si sa ne arate calea. „Cuvantul Tau este o candela pe cararea mea, o lumina pentru pasii mei”. Dumnezeu sa ne ajute la aceasta!
Multumesc celor de la statie pentru afisarea Slide-ului. Vrem sa continuam in aceasta seara in a 5-a sesiune despre „Divertismentul Modern”. Cea mai desa poate intalnita intrebare care o primesc fratii slujitori, fratii pastori de buna oara, este intrebarea „Este pacat sa…?” Si vine aici o adaptare pentru ceea ce omul vrea sa intrebe „Este pacat sa fac cutare lucru?” Si aceasta intrebare cel mai clar ilustreaza 3 lucruri din viata acelei persoane.
In primul rand dovedeste faptul ca nu are siguranta vis a vis de ceea ce vrea sa faca. Daca ar fi avut siguranta, nici nu punea intrebarea, dar faptul ca nu-i sigur daca e bine sau nu, se ridica o intrebare „Ii pacat pacat cumva sa practic lucru cutare?” In al 2-lea rand acest lucru va identifica faptul ca de obicei aceste intrebari se leaga de spatiul libertatilor crestine. Daca avea de a face cu aspectul principial, nu cred ca se ridica intrebarea.
Cred ca toti oamenii stim ca nu-i voie sa omori pe cineva. Scrie negru pe alb „Sa nu ucizi!” Si atunci nimeni nu a pus o intrebare: „Ii pacat sa ii dau in cap la fratele?” Asa ceva nimeni nu pune ca intrebare. Dar cele din spatiul libertatilor crestine care par un pic poate mai complexe pentru noi, de multe ori apar ca si intrebari. Si aici dovedeste ca vorbim despre spatiul libertatilor.
In al 3-lea rand, o astfel de intrebare deseori demonstreaza o lipsa de lecturare a Cuvantului Lui Dumnezeu si de o intelegere, o meditare asupra Cuvantului Domnului. Daca am fi mai indeaproape vis a vis de Cuvantul Lui Dumnezeu vreau sa va spun ca cele mai multe din intrebarile noastre si-ar gasi raspuns. Dumnezeu ne da multe principii, multe sfaturi, multe lucruri dupa care ne putem ghida viata intrucat sa intelegem care este Voia Lui Dumnezeu pentru noi.
Dar deseori se remarca faptul ca nu suntem inradacinati in Cuvantul Lui Dumnezeu. Si din cauza aceea se ridica o sumedenie de intrebari si in loc sa ne asumam responsabilitatea „Cred ca a venit vremea sa pun eu mana pe Biblie si sa citesc mai atent!” mai bine ma duc la persoana cutare, fratele cutare si imi caut dezlegare. „Ii pacat sa…?” ca in ziua cea mare sa spun: „Doamne, ala mi-a dat voie, de aceea am facut-o si daca nu a fost bine, e vina lui, nu-i vina mea.” Ei bine, aceasta demonstreaza ca nu suntem chiar apropiati de Cunvatul Lui Dumnezeu.
In special in era moderna in care noi traim sunt o serie de practici si lucruri noi care ne-ai invadat viata si crestinii sunt deseori nesiguri daca aceste lucruri pot fi practicate sau puse in viata lor de credinta. Tot odata dragii mei cum ziceam mai devreme in mesajul in limba engleza, realizam tot mai profund sistemul anticristic care a fost bine cusut in viata noastra umana, sistemul care isi asteapta implinirea in ziua in care anticristul va aparea pe scena mondiala a lumii acesteia.
Acest sistem a venit cu niste parghii care a cautat sa aduca oamenii intr-o sclavagie intelectuala. Nu mai ai voie sa gandesti tu, iti vor spune ei ce sa gandesti si daca cumva ai indraznit sa gandesti impotriva sistemului esti conspirationist. In momentul in care ti-a pus eticheta de conspirationist pe frunte, te-au descalificat complet. Poti sa fii tu profesor, poti sa fii tu doctor, poti sa fii orice. In momentul in care ai fost clasificat ca si conspirationist, nu mai ai nici un cuvant.
Nu mai ai nici un cuvant pentru ca cei mai multi oameni au fost crescuti in doctrina aceasta in care numai anumite guri de experti sa fie crezute. Si pe baza aceasta s-a ajuns la un fel de sclavagie intelectuala. Oamenii nu mai gandesc pentru ei insasi. Tocmai de aceea criza pe care noi o avem in vremurile in care noi traim este faptul ca oamenii nu se mai educa. In loc sa mai pui mana pe o carte sa citesti in special noi care gandim ca romani ca stim toate lucrurile, in loc sa mai citesti cate o carte sa-ti deschizi un picut mintea si orizontul, revii la ceea ce ti s-a dat prin mass media, prin internet si alte lucruri. Si ne miram ca sunt o clasa de oameni care nu pot judeca critic lucrurile care se intampla in jurul lor.
– sfarsitul primei parti a acestui mesaj. Continuarea in partea a 2-a –