– continuare din partea 1 –
Actul acesta al Cinei Domnului este un act responsabil, constient, care implica o cercetare deosebita. Daca noi nu ne cercetam, daca noi nu venim cu bagare de seama sa participam la actul acesta, acesta nu are nici o valuare pentru noi. De aceea Domnul Isus Hristos le-a spus corintenilor: „Nu confundati painea franta cu painea pe care o mancati cava e foame! Nu confundati paharul si rodul vitei cu bautura pe care o beti pentru ca va e sete!” Trebuie sa aiba o semnificatie si o insemnatate speciala lucrarea acesta, trebuie facuta in mod constient.
Ba mai mult. Daca nu este un act responsabil, daca nu ne cercetam, acest act ne este detrimental. Cuvantul Domnului ne spune la 1 Corinteni capitolul 11 versetul 27: „De aceea, oricine mananca painea aceasta sau bea paharul Domnului in chip nevrednic, va fi vinovat de Trupul si Sangele Domnului.” Si acesta in loc sa atraga binecuvantare, atrage blestem. Atrage osanda.
Care este insa insemnatatea Cinei Domnului pentru noi? As dori sa parcurgem 3 cuvinte care incep cu aceeasi litera, pe care le putem tine minte si oridecate ori venim la Cina Domnului, prin memorarea acestor cuvinte, prin amintirea lor, ne vom ancora de trecut, vom fi intr-o stare dupa Voia Lui Dumnezeu in prezent si ne vom ancora de nadejdea viitorului.
In primul rand Cina inseamna o POMENIRE. La 1 Corinteni capitolul 11 de la versetele 23 la 25, si Matei capitolul 26 cu versetul 28: „Faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea!” Este o aducere aminte, asa dupa cum poporul Israel, atunci cand sarbatorea Pastele isi aducea minte de izbavirea pe care Domnul le-a dat-o trecandu-i prin Marea Rosie, trecandu-i printr-un Egipt ostil dar pe care Dumnezeu l-a smerit prin minunile pe care le-a facut, scotandu-i cu mana tare din Egipt in noaptea in care Egiptenilor le-au murit intaii nascuti, ca o pedeapsa pe care Dumnezeu a adus-o asupra acestei tari datorita impetririi lor si datorita faptului ca au continuat sa tina in robie natiunea Israel.
Cina de asemenea este o POMENIRE, o aducere aminte a momentului in care cu Brat Tare, intins pe lemnul crucii, Domnul Isus Hristos ne-a smuls de sub robia pacatului. Cand tu sarbatoresti Cina, tu iti sarbatoresti mantuirea ta la Calvar si in momentul in care Domnul Isus Hristos a baut pana la fund paharul in care se aflau nelegiuirile tale, pacatele tale. Cina insemna pomenire, ne intoarcem in trecut la momentul rascumpararii noastre prin jertfa Domnului Isus Hristos.
Cina Domnului este o PROCLAMARE . Noi iL proclamam pe Isus Hristos care vine, si impreuna cu care vom sarbatori din nou in Imparatia Lui. 1 Corinteni capitolul 11 versetul 26 Cuvantul Domnului ne vorbeste despre aceasta proclamare. De aceea „ori de cate ori mancati din painea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti moartea Domnului,pomeniti lucrul acesta, pana va veni El.” In acelasi timp, voi proclamati venirea Lui. Domnul Isus Hristos spunea: „Adevarat va spun ca nu voi mai bea din rodul acesta al vitei pana cand nu-l voi bea nou impreuna cu voi in Imparatia Lui Dumnezeu.”
Cina este o POMENIRE, cina este o PROCLAMARE si in al 3-lea rand cina este o PARTASIE la momentul prezent. Noi avem o partasie intima cu Domnul si Mantuitorul nostru Isus Hristos. Atunci cand noi, luam in noi bucatica de paine si sorbim rodul vitei, ceea ce facem, noi ne incarcam cu puterea si cu valuarea pe care Trupul Domnului Isus Hristos si sangele Domnului Isus Hristos au avut-o si o au. Fiecare dintre noi luam o parte din aceste elemente, si prin faptul ca fiecare dintre noi devenim partasi acelorasi elemente, Trupul si Sangele Domnului Isus Hristos, noi impreuna reprezentam Trupul Domnului Isus Hristos.
Noi suntem Trupul Domnului Isus Hristos. Pentru ca avem in noi aceeasi identitate sfanta a naturii Lui Dumnezeu. Noua nu ne este transferata prin impartasia cu trupul si sangele Domnului, nu ne sunt transferate elementele chimice si fizice ale naturii Lui Isus Hristos. Nu de acelea avem nevoie. Trupul Domnului Isus Hristos din punct de vedere fizic a putut sa fie slab, a putut sa fie batjocorit, a putut sa fie frant, sangele Lui a curs si s-a varsat din trupul Lui, dar prin impartasire, noi transferam in noi natura Dumnezeiasca a Lui Dumnezeu, natura sfanta a Lui Dumnezeu, natura incoruptibila a Lui Dumnezeu, ceea ce nu se mai poate degrada, ceea ce nu se mai poate deteriora, ceea ce va mosteni Imparatia Lui Dumnezeu. Marit sa fie Numele Domnului.
– sfarsitul partii a 2-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 3-a –